Familietuin bij jaren '70 woning

 

Voor kennissen in de Krekenbuurt te Zwolle de opdracht om een behaaglijke gezinstuin te ontwerpen, die aansluit bij de sfeer van deze jaren ’70 ‘bloemkoolwijk’.

 

Gezinstuin

In de zonrijke achtertuin wordt vaak buiten gezeten, vandaar dat een grote familiebank tevens een ligbed de centrale plek vormt. Vanuit de woning bereikt men via een ‘terra-kleurige loper’ van grootformaat tegel, recht georiënteerd t.o.v. de buitendeur. Deze uitnodigende loper verbindt tevens beide afzonderlijke terrasruimten.

 

Bielzen en betontegels

Geïmpregneerde bielzen die in de aanleg van deze wijk veelvuldig zijn toegepast, zijn na de renovatie teruggekomen, maar dan in de vorm van verhoogde houten opsluitranden van duurzaam eikenhout. De verhardingen zijn sober van gegoten betonsteen met als contrast de weelderige beplanting bestaande uit fijne bladtexturen en jaarrond bloeiaccenten. Het geheel sluit zo goed aan bij de uitstraling van deze groenrijke wijk.

 

Hergebruik

Uit oogpunt van duurzaamheid zijn tegels en stenen uit de vorige tuin gestapeld hergebruikt om zo het hoogteverschil met openbaar pad op te vangen. Dat met de filosofie van ‘ecotect’ Louis le Roy (1924-2012).

 

Lommerrijke voortuin
In de voortuin zet de weelderige plantengroei zich voort. Tijdens de aanleg is besloten om de vijgenboom (Ficus) een prominente plaats te geven. Wanneer ’s ochtends aan deze zijde de eerste zonnestralen zich aandienen zijn de bewoners hier te vinden. Een tuin die een maal wordt betreden verwondering oproept.