siem de vlas

De visie van de ontwerper

Mijn tuinontwerpen kenmerken zich door een harmonieuze verhouding tussen vormen, lijnen en vlakken en met een grote diversiteit in beplanting. Beplanting geeft een gevoel van behaaglijkheid en etaleert de jaargetijden. Bloeiwijzen, geur en kleur bespelen de emotie. De aantrekkingskracht van bloemen en struiken op vogels, vlinders en bijen zorgen voor een extra dimensie in een tuin: beweging en geluid. In mijn optiek moeten alle zintuigen royaal bediend worden.

 

Aan de hand van uw wensen en ideeën geef ik vorm aan uw tuin. De karakteristieke en ruimtelijke kenmerken van een locatie zijn voor mij de inspiratiebronnen voor het op een artistieke en esthetische wijze inrichten van de tuin van een huis, een bedrijfspand of een openbare ruimte. Vormen, rondingen of lijnen van een huis of pand laat ik terugkomen in het tuinontwerp. Vanuit het 'hart' van de tuin wordt naar de randen toegewerkt.

 

Bestratingsvlakken zijn functioneel en sober van kleur, maar overheersen nooit. De keuze voor de erfafscheiding hangt af van de locatie. Soms past een gepleisterde muur, soms een strakke haag, een houten schutting of ongedwongen beplanting. Looproutes zijn praktisch en samenhangend, met afwisseling in open- en geslotenheid. Een tuin moet de nieuwsgierigheid opwekken en uitnodigen om naar binnen te gaan.

Over Siem de Vlas

Siem de Vlas (Achlum *1968) ging naar de Lagere Land- & Tuinbouwschool In Witmarsum en vervolgde zijn opleiding aan de Gerard Adriaan van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord. Met de studierichting 'Aanleg & Onderhoud' werden de eerste schreden gezet op het pad van de tuinvormgeving. Hierna ging hij naar de Internationale Agrarische Hogeschool Larenstein (het huidige Van Hall Larenstein) te Velp, om zich daar te verdiepen in tuinarchitectuur en – vormgeving. In 1994 rondde hij zijn studie succesvol en af en deed ervaring op bij verschillende tuinontwerpbureaus in de omgeving van Arnhem.

 

Op 1 januari 2000 keerde Siem de Vlas terug naar 'It Heitelân' en startte zijn bedrijf Linum Tuinvormgeving en Advies. Linum is de Latijnse benaming voor 'Vlas' (Linum usitatissimum). Siem de Vlas beschouwt zijn vak als een ambacht, waar hij zijn creativiteit en authenticiteit uitstekend in kwijt kan. Wat ooit begon in een klein tuintje in Achlum is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig ontwerp- en adviesbureau.

 

Iedere tuin is een uitdaging; de afmetingen daarvan zijn niet van belang. Vorm, symmetrie, beplanting en goede materialen bepalen de sfeer in een tuin. Een tuin die bij u past, waar u graag naar kijkt en waar u gewoon wilt zijn.

tuinarchitectbollen en knollenpergolatuin