Nij Mellens is een zorginstantie voor mensen met de ziekte van Alzheimer. De binnentuinen van het complex zijn verzakt, versleten en enigszins gedateerd. Het afwateringssysteem is ondeugdelijk, waardoor er bij regenval grote waterplassen ontstaan op de paden. Oneffenheden op de terrassen en de paden leveren gevaarlijke situaties op voor bewoners en bezoekers.
De tuin rondom het gehele complex is open, winderig en heeft weinig beplanting. Alleen rondom de terrassen is verfijnde beplanting aangebracht, met de nodige bloemaccenten en veel pot- en kuipplanten. De rest van de tuin nodigt niet echt uit tot een wandeling of een gesprek op een bankje. Het hoge hekwerk rondom de tuinen is functioneel, maar wel erg nadrukkelijk in het zicht en dat geeft bewoners en bezoekers soms een onaangenaam gevoel.
Aan Linum de opdracht om de tuin te renoveren en een nieuw ontwerp te maken voor de twee binnentuinen, oplossingen te vinden voor de afwatering en het terrein rondom het gehele complex te veranderen in een parkachtige ambiance waar bewoners, bezoekers en medewerkers met plezier verblijven.
Nieuw afwateringsysteem
In tegenstelling tot het oorspronkelijke plan is voor de binnentuinen gekozen voor een niet gespiegeld ontwerp. Twee verschillende inrichtingen geven de bewoners meer keus. In beide tuinen zijn de aanwezige verhardingen zoveel mogelijk hergebruikt, maar door een ander patroon toe te passen in de bestrating, is een nieuwe sfeer gecreëerd. Het niveau van de bestrating wordt aanzienlijk verhoogd. Daardoor is er, in combinatie met de aanleg van een nieuw afwateringsysteem met lange roostergoten, voldoende capaciteit om het hemelwater snel af te voeren.
Binnentuin Noord
De vormgeving is bepaald onder een hoek van vijftien graden om los te komen van de straffe lijnvoering van het hoofdgebouw. De tuin komt meer op zichzelf te staan en lijkt daardoor groter. De tegelverharding, aangevuld met stroken nieuw gebakken klinkers, volgt deze oriëntatie. De hagen accentueren dezelfde richting en vormen een groen decor voor de lage beplanting ervoor. In de tuin komen veel bomen met een open kroon, waardoor de 'hoekigheid' van de panden minder opvalt.
De tuin is ingericht met verhoogde bakken van cortenstaal, gevuld met beplanting die verfijnd bloeit, aangenaam geurt en vlinders en bijen aantrekt. Een waterelement in de vorm van een verhoogde cortenstalen kubus geeft de tuin een speels element.
Binnentuin Zuid
In tegenstelling tot de Binnentuin Noord bestaat de compositie hier uit een gridsysteem van tegelverharding in een molenwiekverband met in het midden een nieuw gebakken tegel. Op diverse punten worden regenputjes aangebracht om het hemelwater snel af te voeren. Langs de paden zijn hagen geplant. Verhoogde plantenbakken, bestaande uit betonnen L-elementen, bieden beschutting aan de zitbankjes en zijn beplant met veel kleurrijke planten.
Het park
Het grootste deel van het terrein bestaat nu uit een wandelpad met hier en daar een rustpunt in de vorm van een bankje. De rest van het terrein is open en voorzien van gras. Het hekwerk rondom is te nadrukkelijk aanwezig. In de nieuwe situatie slingert het wandelpad zich door bosschages, afgewisseld met gazons en solitaire parkbomen. Het wandelpad is de ader die alle terrassen, de speeltuin, de nooduitgangen, de boomgaard en de toekomstige moestuin met elkaar verbindt.
De bosschages en de groene 'beplantingseilanden' camoufleren in het toekomstige beeld een groot deel van de overheersende omheining. De gebruikte soorten blijven groen in de winter en passen in de ambiance van het Friese platteland.
Onderhoudsgemak
De naar buiten gerichte terrassen worden met de huidige tegels opnieuw bestraat en aangevuld met nieuw gebakken klinkers, waardoor grote oppervlakten optisch gezien breken. De oneffenheden naast de terrassen worden geslecht, wat het onderhoud een stuk eenvoudiger maakt. Rondom de terrassen komen plantenvakken, voorzien van vaste planten van dezelfde soort. Ook dat vereenvoudigt het onderhoud.
Vriendelijke uitstraling
Overal waar het kan wordt de tuin voorzien van kleurrijke, vaste planten die zo lang mogelijk bloeien. Dat maakt de uitstraling van de hele tuin een stuk vriendelijker. Het moet voor de bewoners prettig zijn om door de tuin te wandelen, om rustig met bezoekers een gesprek te voeren of om even ongestoord te genieten van de natuur.