Bastionwoningen Leeuwarden

Stenen eruit planten erin!

Op Goede vrijdag is gemeenschappelijk met de bewoners van de Bastionwoningen de borders ingeplant. Hiervoor is maar liefst 340 m2 aan klinkerverharding eruit gehaald, waarvoor in de plaats: een ellipsvormig pad langs alle borders, een ronde zitmuur onder de plataanboom en voor de rest gras.

Linum bedacht het plan, voerde de regie en stelde de borders samen. De plantensoorten zijn geselecteerd op bloeispreiding, winterbeeld, kleur, textuur en het aantrekken van insecten. Het oorspronkelijk plein werd niet veel gebruikt en nodigde ook niet uit om er te vertoeven. Bovendien kreeg de plataan als gevolg van de vele nauw aangrenzende verharding te weinig direct hemelwater.

Een mooie bijkomstigheid van zo’n gezamenlijk aanpak is de sociale cohesie. Vanaf de nieuwe zitbank, gemaakt van gestapelde aanwezige klinkers, kunnen ze voortaan genieten van het al maar groeiende resultaat.

steenbreekklinkervrijbordervakkenellipspadcortenstaalrandenbeplantingsplan Leeuwardenaanplantentuinontwerp FriieslandLinum tuinvormgeving en advies