Tuin bij herenhuis

Relatie met park

De bewoners van dit statige herenhuis wensten een eigenzinnig tuinontwerp, waarbij een duidelijke relatie dient te worden gelegd met het tegenovergelegen Rengerspark. Daarnaast een zitplek, een openhaardhoutopslag, ecologisch aantrekkelijk en een oplossing voor het waterprobleem.

Het tuinontwerp ‘De Drie Ovalen’

In dit tuinontwerp zijn duidelijk te onderscheiden de drie afzonderlijke ovalen. Deze verwijzen naar de drie oorspronkelijke terpen waaruit Leeuwarden ooit is ontstaan. Het strakke pad van Schellevis traptredeblokken creëert op speelse wijze de hoofdzichtlijn naar het tegenovergelegen Rengerspark en accentueert daarmee de verbinding. Tegelijkertijd verbindt het pad de drie ovale ‘tuinkamers’ aan elkaar met daarin de componenten een zitplek en een houtopslag.
Net als bij terpen het geval is, is het (gras)oppervlak iets bolvormig en zijn ze wat verhoogd zodat ze onder natte weersomstandigheden droog blijven.

Beplanting

De beplanting tussen de ovalen en waar het regenwater kan bezinken, zijn allen vochtminnende soorten. De rest van de tuin overwegend houtige gewassen, passend in de chique ambiance van het straatbeeld, met een nadruk op winterbloeiers.

Daarmee rijkt deze bijzondere voortuin verder, dan dat de huidige erfgrens eerst doet vermoeden.