Wonen en werken

Waterprobleem

De aanzet om deze tuin te renoveren was de slechte grondwaterhuishouding. De tuin lag ten opzichte van de buren te laag waardoor veel hemelwater hierheen stroomde. In de bodem zaten dichte lagen met als gevolg dat het regenwater amper of niet kon inzijgen. De beplanting en dan met name de lei-laurierbomen bleven in ontwikkeling achter of waren voor een groot deel afgestorven. Tevens paste de tuin niet meer 'als een warme jas' om zijn bewoners heen en wensten ze meer uitstraling en variatie in de beplanting.

Corten-staal als omlijsting en voor de perfecte afwerking

Met het oog op duurzaamheid en besparing zijn in het ontwerp zoveel mogelijk klinkers en tegels opnieuw ingepast. In de nieuwe situatie is gekozen om corten-staal as herhalend materiaal te gebruiken. Het gaat lang mee en het houdt de vormgeving op detail scherp. Het geeft zowel kantoor als de praktijkingang meer cachet voor het als opstap te gebruiken. Ze komen nu a.h.w. op in 'sokkel' te staan. Tegelijkertijd dient het als opsluitrand voor de splitpaden tegen de gevelvlakken aan.

 

Verhoogde grascirkel

In de binnentuin trekt een verhoogde cirkel omsloten met dit corten-staal en een Boeddha de aandacht. Binnen het Boeddhisme heeft de cirkel namelijk een spirituele betekenis. Bovendien door het gras hoger te plaatsen blijft het droger en kan zo gebruikt worden als meditatiepodium om op te contempleren. Nadat de dichte lagen in de bodem doorbroken zijn en op sommige plekken grondige drainage, slaat de nieuwe beplanting veel beter aan. Een degelijk begroeide puinschutting met nieuwe leiplatanen zorgen voor voldoende privacy.

Siergrassen om zijn multifunctionele gebruik

In het beplantingsplan voeren de siergrassen de boventoon gecombineerd met sterke vaste planten. De grassen komen repeterend terug, omdat het bijzonder goed past bij het corten-stiel, geschikt is als contrast t.o.v. de donkere houten wanden en het geeft de beplanting een weelderig beeld. Zijn fijne textuur ruist bij alle winden en het vangt, naarmate zijn wintersilhouet vordert, de lage herfst- en winterzon oogstrelend op.

Ten slotte is de rest van de beplanting geselecteerd om zijn contrasterende kleur en bladtexturen t.o.v. het siergras. Zoals het aparte rood van de vlier en fluweelboom, het grote (ruige) blad van de hortensia en leiplataan of het grijze elan van de wilgjes en wilgbladige sierpeer. Vaste planten met pasteltinten omsluiten op een hoger niveau de cirkel, welke symbool staat voor de eeuwigheid. Vanuit de praktijkruimte voor Psychosociale helpverlening en de ramen van de terrasdeuren geeft dit een rustgevend uitzicht.