Renovatie modern hofje

Ten oosten van Leeuwarden ligt het Bastioneiland, waarbij architect Liesbeth van der Pol als inspiratiebron het Friese landschap heeft gebruikt. De twintig  woningen uit het jaar 2000 manifesteren als één bouwwerk met een omsloten binnentuin, een modern ‘begijnhofje’ met rondgang.

 

De vereniging van eigenaren heeft mij als nieuwe bewoner, in het jaar 2018 gevraagd om een renovatieplan te ontwerpen met nadruk op meer ruimtelijke afwisseling en meer bloeiaccenten, waarbij efficiënt onderhoud niet uit het oog wordt verloren.

 

Het herstelontwerp is aan de bewoners gepresenteerd, met als doel om de uitvoering te realiseren drie fasen. Hierover is gestemd.

 

Een modern ‘begijnhof’

 

De basisgroenstructuur in het hofje, bestaande uit vele hagen, zuil- en bolbomen was al aanwezig maar, ondervinden hinder van concurrerende beplantingen. Bovendien werd het ovale plein, direct om de centrale plataanboom, niet of nauwelijks gebruikt. De tuin raakte steeds meer afgedragen en het onderhoud bestond uit tijdelijke ingrepen, zonder een duidelijk eindbeeld.

 

Eerste fase

 

In het centrale deel zijn alle betonklinkers verwijderd en voor een deel verkocht. De overgebleven klinkers zijn hergebruikt als ovaalvormend tuinpad met aan de binnenzijde nieuwe borders en aan de buitenzijde de ‘schipvormige’ haag. Daarnaast zijn de klinkers gebruikt in een gestapelde ronde zitbank, alwaar plantjes in mogen groeien. In deze centrale tuinkamer hebben ze op gezette tijden ‘openluchtoverleg’ (zeker tijdens corona-epidemie) of de organisatie van onze jaarlijkse ‘Hap en Snap’. Maar men kan ook rustig alleen genieten van de nieuwe vasteplantenborders.

 

Tweede fase

 

Hierbij zijn alle verzakte tuindelen, ter hoogte van beide lange zijden van het hofje, opgehoogd en voorzien van nieuwe planvakken met opsluitranden van cortenstaal. Ook rondom alle laurierhagen zijn deze randen aangebracht. Op deze wijze behoudt je ten allen tijde een strak afgebakend gazon en heldere plantvakranden. Deze laurierhagen zijn nu, gezien vanaf de buitenzijde richting de midden van de tuin, schuin oplopend geschoren voor meer visueel dynamiek.

 

Derde fase

 

De laatste fase vindt dit voorjaar plaats. Zowel het voorste tuindeel, nabij bij de enige toegangspoort van het hofje als het schaduwrijke achterdeel, worden van nieuwe borders voorzien afgewisseld met solitaire heesters en struiken. Ook hier worden de plantvakken voorzien van opsluitranden van cortenstaal. Met de beplantingkeuze wordt nadruk gelegd op winterbloeiende soorten, omdat de tuinbeleving in dit jaargetijde meer plaatsvindt vanaf ‘de rondgang’.

 

Samengevat krijgt dit moderne ‘begijnhofje’ na de renovatie meer kleur en dynamiek, waarbij in de verschillende ‘tuinkamers’ de bewoners de mogelijkheid krijgen midden in het lommerrijke groen te vertoeven, met dichtbij afwisselende borders.