Pergolatuin bij jaren '30 stadswoning

Voor deze kleine stadsachtertuin de wens om een lommerrijke plek te creëren, die aansluit bij het bouwjaar van de woning en liefst met zoveel mogelijk privacy. Daarnaast plek voor een kleine moes-fruittuin.

 

Spelen met licht en schaduw

 

De tuin is op het zuidwesten gericht, waardoor het er zomers onaangenaam heet kan zijn. Door een bladerdak van klimplanten worden de hoge temperaturen getemperd. Zij zorgen als het ware voor een ‘natuurlijke airconditioning’. Naast deze onderbelichte functie geven klimplanten een weelderige verticale structuur. Ze vormen het ‘dak’ van dit lusthof.

De lommerrijke dimensie van de tuin maakt het voor de bewoners behaaglijk om buiten te vertoeven. De begroeide pergola houdt tevens, voor een groot deel van het jaar, de inkijk tegen vanuit omliggende woningen.  

 

Schuine as

 

Om de tuin visueel groter te doen laten lijken, is er gekozen voor het toepassen van een schuine aslijn in de vorm van een smalle verhardingsstrook. Daardoor ontstaan aangrenzend afwisselde ruimten welke dienen als terras, plantvak en vijver.

 

Opvang hemelwater

 

Het hemelwater wordt zoveel mogelijk opgevangen en geleid naar een vijver. Water heeft een verkoelend effect en trekt allerlei eigen levensvormen aan. Vanaf het terras draagt dit bij tot meer beleving, meer biodiversiteit en vanuit duurzaam oogpunt gezien als waterbekken voor het eerste watergeven.

 

Materialen

 

Een punt fan belang is ook de aansluiting van de tuin bij de uitstraling van de jaren ’30 woning. Daarom is gekozen voor een tweedehands gebakken klinker, een houten pergola en houten meubilair. Een deel van de aanwezige betonnen klinkers is opnieuw gebruikt, maar dan als stapelmuur voor de moestuin.

Voor de constructie van de vijver is ouderwets tufsteen gebruikt, welke naar verloop van tijd begroeid raakt.

 

Beplanting

 

De toegepaste beplanting is afgestemd op een schaduwrijke ambiance met een weelderige uitstraling. U ziet in deze pergolatuin veel verschillende groentinten en groenstructuren, gecomplimenteerd met kalmerende bloeikleuren zoals: violet, paars en roze.