stadstuintje

Tuin bij huurwoning is aangelegd

Onlangs is de tuinrenovatie voor een eengezinswoning te Leeuwarden opgeleverd. Hiervoor heeft Linum het tuinontwerp gemaakt. De huurder had als wens een niet standaard (arbeiders)tuin met een spannende vormgeving. Daarnaast voldoende zitruimte en genoeg manoeuvreermogelijkheden voor fiets en kliko’s. Dat alles binnen een beperkt budget.

 

In het ontwerp zijn drie gebogen lijnen zien die de looproutes beeldend begeleiden. Ze vormen tevens een contrast met de hoekigheid van de gebruikte verhardingselementen. Hierdoor ontstaat een mate van speelsheid. ‘Rond versus recht’ brengt het oog in vervoering.

 
Deze gebogen lijnen worden nog eens versterkt door de verhoogde opsluitrand van cortenstaal. Hierdoor komen de plantvakken iets hoger te liggen dan het aanwezige bestratingsoppervlak. De tweedehands tegels worden onderbroken met stroken van gebakken klinkers, die in het verlengde liggen van de voorgevel en het tegeloppervlak ritmisch en visueel onderbreken.


Om binnen het budget te blijven zijn de aanwezige trottoirtegels, de keien en enkele staptegels hergebruikt. De trottoirtegels zijn aangevuld met tweedehands exemplaren. Ze zijn met beleid geselecteerd op hun oneffen en sleets oppervlak.

 

Kortgezegd; een tuin met een niet alledaagse compositie en gebruik van materialen die vertrouwd en warm aanvoelen.

burgermanstuintjeproletariaatfietsleunhekjehergebruik tegels