tuinkunst

‘Shody do Sint-Jabik’ (betekent; Stairway to Sint-Jabik)

‘Shody do Sint-Jabik’ (betekent; Stairway to Sint-Jabik)

 

Een speciaal gestileerde rvs-ladder voor een Poolse familie in Franeker is onlangs door het bedrijf ‘Mannen van Staal’ uit Leeuwarden aangebracht.

Zij hebben een schetsmatige impressie van Linum verder uitgedetailleerd. Het kunstwerk verwijst naar het beroep van de opdrachtgever, die voor hun beroep trappen vervaardigden in allerlei vormen en maten. Bij een gedeeltelijke tuinrenovatie wilden ze iets speciaals.

 

De 230 kg. zware ladder is liggend gesitueerd met de onderkant nauwkeurig ingefreesd in de verhoogde plantenbakrand van palissadeblokken, zodat het er goed mee verbonden is. Vervolgens loopt het ligt gebogen omhoog om te eindigen tot iets over de plantenbakrand.

 

In het  laatste segment staat een waterelement in de vorm van een spiegelbol waar water uitkomt. Hetgeen is een verwijzing naar het streven van een vorm van ‘volmaaktheid’ welke alleen met bloed, zweet en tranen bereikt kan worden. Of toch nooit en te nimmer?  

 

Tussen de afzonderlijke ‘treden’ in die naarmate het eind steeds dunner worden, komen afgeronde grindstenen zogenaamde ‘cobra pebbles’. Die beginnen in een lichtere kleur en naar gelang het laatste segment donkerder. Dat om diepte te creëren en de bol te accentueren.

 

Aan weerskanten van het kunstwerk in plantenbak komen bodembedekkers en meerstammige boompjes.

kunst in tuintuinaanleghoveniersbedrijf van tuinentuinschetsen Linumvervoer kunstwerkentuinontwerp Linum