scoriabricks

Aanleg tuin 'Tsjettelhûs' in volle gang

Op dit moment zijn hoveniers van Tuinen Tuinservice uit Berlikum bezig met de aanleg van een tuin, vormgegeven door Linum. Het ligt op een bijzondere plek, namelijk bij het ‘Tsjettelhûs’ (= ketelhuis) en de markante schoorsteenpijp in het dorp Oosterlittens.

 

De tuin krijgt een industrieel karakter. Zo is er gebruik gemaakt van cortenstaal dat een roestkleur krijgt, gebakken klinkers en zogenoemde Scoriabricks. Scoria betekent Grieks voor ‘overblijfselen’ welke ‘slakken’ zijn uit voormalige ijzerfabrieken. Deze ‘slakken’ werden in gesmolten vorm via mallen als glazuurlaag aangebracht op (gebakken) klinkers. Ze worden sinds 1972 al niet meer gemaakt.


Bij de vormgeving van de tuin is gewerkt met een combinatie van ronde en rechte paden, welke verwijzen naar het ‘industrieel raderwerk’ en de ronde schoorsteen. De visueel rondgaande bewegingen geven de tuin een uitnodigend en dynamische geaardheid. De verhoogde vlonder met oploop is in 2020 gerealiseerd. Daarbij is gebruik gemaakt van een duurzaam houtkomposiet. De liggende dekdelen zijn met clips vastgemaakt.

cortenstaaltraptuinontwerp linumAtmosphere Sao PauloSilvadecvlonder hellingstapstenenLinum beplantingsplanindustrieel erfgoedronde terrassen