Stadsachtertuin en -voortuin

De bewoners van dit statige pand aan de Leeuwarder stadsgracht wensten een achtertuin met een Mediterraan tintje, een verscholen terras op een zonnige plek en speelruimte voor de kinderen. De garage zou vanuit het huis in een duidelijke en rechte lijn te bereiken moeten zijn. De voortuin moest symmetrie en rust uitstralen, zodat de monumentale gevel goed in het zicht zou blijven.

Weelderige en groene omlijsting

In de achtertuin is van robuust cortenstaal een ronde pergola rondom het terras gerealiseerd. De blauwe regen zal binnen enkele jaren zorgen voor een weelderige en groene omlijsting van palen en de bovenrand. In de grote bakken van steigerplanken verzorgt de eigenaar zijn mediterrane planten. In de schaduwhoeken van de tuin zijn klimhortensia's, Kaukasische vergeet-mij-nietjes, duizendknoop en veldbies geplant. De zonnige delen van de tuin werden beplant met prachtkaars, zonnehoed, pijpenstrootje en vrouwenmantel.

Elegante siergrassen vangen het strijklicht op

In de voortuin zijn duurzame materialen als hardsteen, gebakken klinkers, cortenstaal en Flachkorn-siergrind verwerkt. Vier wilgbladige perenbomen in taxusblokhagen begeleiden de bezoeker naar de verhoogde entree van deze statige woning. De plantenbakken, omrand met cortenstaal, zijn gevuld met bodembedekkers die goed gedijen in de schaduw en die een afwisseling in bladtextuur hebben. Elegante siergrassen vangen met hun lichte nerven het strijklicht op van de namiddagzon.