entree Hortus Conclusus

Showtuin ’Hortus conclusus’ op Huis&Tuin 2014

Donderdag 27 februari is het zover. Vier dagen lang tuinbeurs in het World Trade Centre (WTC) te Leeuwarden. Vele hoveniers zullen weer hun uiterste best doen om in zeer korte tijd een volledige tuin te realiseren. Daarmee profileren ze hun bedrijf aan de tienduizenden bezoekers die hier jaarlijks op af komen.
Linum tuinvormgeving en advies heeft voor hoveniersbedrijf van Tuinen tuinservice een showtuin ontworpen die gebaseerd is op de middeleeuwen. Het heet de Hortus conclusus, de omsloten tuin. Een naar binnen gerichte tuin die als een ‘veilige haven’ dient en zo de vileine wereld op afstand houdt.

Via een ‘kapel’ in de vorm van een paviljoen komt men binnen. Vervolgens kan men kiezen men voor de presentatieruimte van firma van Tuinen en Linum of men verkiest aanstonds de weg over de ‘zuilengang’. Van hieruit heeft men het zicht op de intieme binnentuin. Een contemplatieve plek, alwaar men rustig de betrekkelijkheid van het leven kan overdenken, een filosofisch boek ter hand kan nemen of even vlucht uit het remoer van het alledaagse. De hoofdopzet is afgeleid van een kloostertuin met o.a. de zuilengang, een waterbron (symbool van het leven), een zodenbank en planten met zoete geuren. Een tuin als rustpunt in een ongewis hectische tijd.

 

Linum heet u van harte welkom!

 

Huis&Tuin vanaf donderdag 27 februari t/m zondag 2 maart 2014

 

Hortus conclusus

 

De eerste gedachte is rond.

Tuin is de houten omheining
opgericht om de vileine

wereld daarbuiten op afstand

 

te houden: woestenij, rovers
duivelskruid. De barre grond
geploegd, uit de hoge bron
water omlaag geleid

voor lelies, akeleien, fonteinen

 

Middeleeuwen genoeg
voor een mogelijk punt in de tijd
waarop je hier kunt verschijnen

eens meien morgens vroeg.

 

Willem van Toorn

 

 

 

 

waterbronkloostergangweelderige beplantingeningetogen ruimtewater bron van levengegalvaniseerde waterbakmoderne waterbak in klassieke tuinkloosterbanktufsteen