'Heelheid'

Heelheid

 

Bij een jaren 30’woning, in een van oorsprong welvarende wijk in Leeuwarden, moest een tuinrenovatie plaatsvinden. De bestaande tuin was sleets, slecht te onderhouden en het ontbrak aan verwondering. De overgang van binnen naar buiten voelde volgens de bewoners niet meer ‘compleet’. De nieuwe tuin diende aan te sluiten bij de ambiance van deze wijk en, uit oogpunt van duurzaamheid, de aanwezige gebakken klinkers zoveel mogelijk hergebruiken.

 

Het verhaal

Een ‘vloer’ van gebakken waaltjes verwijst naar de bouwtijd van deze wijk, onderbroken met onregelmatige tegelstroken die de tuin visueel breder maken. Begroeide houten douglaspalen vormen een coulisse om de tuin niet in een oogopslag te kunnen overzien. Tezamen met de schuttingplanken bewerkstelligen ze ook ‘verticaalwerking’. Dat geeft een rustiger beeld dan horizontaal.

 

In de voortuin bestaat de tegelvloer uit hergebruikte grindtegels ondersteboven gestraat en die onderbroken zijn door speklagen van oude gebakken waaltjes. Het weelderige groen sluit aan bij het tegenover gelegen park.

 

De bolle graszode, als ruimtelijk element in de achtertuin, staat symbool voor ‘heelheid’. De bewoners voelen zich nu weer één met hun tuin.