Stadstuin bij jaren ’30 woning

Type: stadstuin bij jaren ’30 woning
Plaats: Leeuwarden
Ontwerp: 2013

Aanleg: 2014/2015

 

Deze jonge bewoners wensen een tuin passend bij de stijl van de woning, frivole beplanting en een aangename zitplekken. Daarnaast de voortuin integreren in de lommerrijke groene straat en de achtertuin visueel groter maken.

 

Woonkamer verlengen

De achtertuin bestaat uit twee niveaus. Dat om een extra belevingsdimensie te creëren. Vanuit de woonkamer ziet men ongeprofileerde vlonderplanken in lengterichting recht t.o.v. de openslaande deuren. Daardoor wordt je blikveld de tuin ingetrokken en het nodigt meer uit om er ‘binnen’ te treden. De begroeide pergola van hergebruikte steigerbuis vormt een coulisse, zodat wat zich achterin afspeelt niet in een oogopslag te overzien valt. Gevolg, een visuele vergroting van de tuin en meer ruimtelijke afwisseling. Geheel achterin een trede lager, op oud gebakken klinkers, het lommerrijke terras. Met ‘hangende’ kruiden geven de bewoners er een eigen invulling aan.

 

Lommerijke voortuin

Zowel de gebakken klinkers als de blokhagen die als contrast fungeren t.o.v. de frivole beplanting, komen in de voortuin terug. Dat verschaft eenheid. De grijsbladige sierperen vangen het zonlicht op en samen met de fijne bladtextuur vormen ze een spannend contrast met de donkere gevel, de bestrating en de ligusterblokhagen. Onder de transparante kronen is voldoende ruimte vrijgehouden voor fietsen en een behaaglijke plek in de avondzon.