schetsontwerp oud boerenerf

Tuinontwerp nieuwbouwwoning Teerns

Waar men de nieuwbouwwijk Zuiderburen te Leeuwarden verlaat en het dorp Teerns aandoet, bevindt zich net voor de komborden links een boerenerf. De voormalige stelp was in een te slechte conditie voor renovatie en is afgebroken. Voor Linum de opdracht om voor een nieuwe moderne woning een tuinontwerp te vervaardigen, rekening houdende met de ‘geest van de plek’.

 

In het schetsontwerp is de vormgeving direct rond de woning eenvoudig en strak, naargelang de erfranden organisch, afgerond en rijker aan beplanting. Dat om een mate van beslotenheid te creëren. Beschouw ze als groene coulissen. Vanuit de woning prikken doordachte zichtlijnen (z.g. ‘kattesnorharen’) door de beplantingen heen om visueel contact met dorp en omgeving te houden.

 

De oprit is functioneel en ruim om zo goed te kunnen manoeuvreren. Paden fungeren als verbindend element tussen woning, insteekhaven en het zonnepanelenveld. Daarbij worden o.a. degelijke betonplaten voorgesteld, welke men thans zoveel tegenkomt op boerenerven. Net als gewoonlijk op boerenerven is een verfijning in vormgeving en beplanting direct rondom de woning. Naarmate verder het erf op extensiever met ruimte voor plas-dras, een bloemrijk gazon en gebiedseigen vogelbosjes. De solitaire grote bomen zijn ingepast en geven direct evenwicht met de massa van de nieuwe woning. Deze prachtige plek blijft zijn groene uitstraling behouden. Wel met de architectuur van nu, maar in het lommerrijke van aleer.

detaillering tuinontwerp