Haal meer uit uw platte dak!

Op 18 april 2014 is tussen onze zonnepanelen het atelier van Linum een Sedumdak aangebracht. Naast allerhande vetkruiden zijn ook andere (keuken)kruiden en rotsplanten aangebracht. Omdat het een vrij oude woning is, is voor de zekerheid gekozen voor een dunne substraatlaag van 7 centimeter dik. Maar ruimte genoeg voor planten die onder deze omstandigheden willen groeien. De voordelen zijn:
  1. De isolerende werking bij  warm zomerweer en in de winter, wanneer het ontstellend koud kan zijn.
  2. Het rendement van de zonnepanelen is hoger, omdat het net boven het oorspronkelijk zwarte dakleer niet zo gloeiende heet meer wordt.
  3. Het hemelwater wordt efficiënt gebruikt en gaat niet rechtstreeks het riool in. Zie het als een soort van particulier bezinkbekken.
  4. Wij mensen leven eigenlijk in het habitat van bijen, vlinders en andere insecten. De aangebracht beplanting lokt nu juist vlinders en bijen. Zo kun je wat terug doen.
  5. Het oogt zo veel mooier dan saai zwart dakleer.
  6. Men kan zelf experimenteren met allerhande keukenkruiden en rotsplanten.

Een daktuin kost uiteraard geld, maar bij de gemeenten zijn genoeg subsidiemogelijkheden waardoor het lucratief wordt. Dat nadelen zou ik hier zo gauw niet kunnen bedenken.